HOUSE BLOC
PROGRAM: RESIDENTIAL
LOCATION: DUNKIRK ESTATE, SALT ROCK, SOUTH AFRICA
SIZE: 350m²

Located within Dunkirk Estate, this design maximises the potential of the small site. It minimises impact on the surrounding environment by reducing cut and fill. The building opens up to the north and south to maximise natural light and reduce solar heat gain.

All windows on the upper ground floor slide away to promote cross ventilation and promote indoor/outdoor living. The large expanse of Low-E glass captures views into the forest from both levels, whilst maintaining a good thermal performance

The rainwater collected from the 15000 litre harvesting system will be used to flush toilets and irrigate the landscaping. The indigenous green roof not only reduces heat gain in summer and heat loss in winter, it also serves to visually integrate the built environment with the natural surrounding vegetation. The interiors were designed by Moos Interior Architects.

OTHER PROJECTS

UMHLANGA HOUSE #1
2016
UMHLANGA HOUSE #5
2013
BRIARDENE MINI FACTORIES
2007
ELALENI - PLOT AND PLAN UNITS
2016
THE PREP ROOM
2016
ELALENI FOREST CLUBHOUSE
2016
WOODHEAD BIGBY ATTORNEYS
2016
THE EXECUTIVE HOUSE #1
2013
MAPUTO OFFICES
2014
IFS INTERIOR
2014
Back to Top